این بازی در دانمارک با پرتاب توپ گرد سنگی از فاصله ۶۰ پائی(حدود ۲۰ متر) به سمت هدفهای سنگی به جای پین انجام می گرفت. این همان ۶۰ پائی است که امروزه بعنوان اصل اول در بولینگ با ۱۰ پین نیز بکار می رود.
تاریخچه بولینگ:
در واقع بولینگ از زمانهای قدیم به عنوان بازی در کشورهای مختلف وجود داشته و با مروری بر تاریخچه آن متوجه خواهیم شد که این بازی در چه زمان و مکانی به یک ورزش رسمی تبدیل شده است. بولینگ ابتدا به عنوان بازی ۵۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در مصر وجود داشته است. بازیهای اولیه با سنگی گرد به جای توپ که از بین سه قطعه سنگ مرمر به ۹ سنگی که به شکل گنبد و به جای پین چیده شده بود، بصورت چرخشی پرتاب می شده است.
این بازی در دانمارک با پرتاب توپ گرد سنگی از فاصله ۶۰ پائی(حدود ۲۰ متر) به سمت هدفهای سنگی به جای پین انجام می گرفت. این همان ۶۰ پائی است که امروزه بعنوان اصل اول در بولینگ با ۱۰ پین نیز بکار می رود.
تاریخچه مسابقات بولینگ:
مسابقات بولینگ از قاره اروپا و کشورهای اسکاندیناوی شروع و بعدها توسط نویسنده ای به نام واشنگتن ایرویک در کتاب مشهور به سوی هدف در سال ۱۸۱۸ با شناختی از پینهای ساخت آمریکا به شکل کنونی به آمریکا کشیده شده است. این بازی در کشورهای مختلف با قوانین و تجهیزات اولیه متفاوتی انجام می شد و در واقع علت و زمان تبدیل ۹ پین در اروپا به ۱۰ پین در آمریکا، هنوز مشخص نیست. بولینگ در قرن ۱۹ شهرت بسیاری پیدا کرد و برای اولین بار در شهر باوری آمریکا انجمن ملی بولینگ تاسیس شد.
تاریخچه بولینگ در ایران :
از سال 1346 با تأسیس اولین باشگاه بولینگ خصوصی در منطقه سعادت آباد کنونی به همت خانم ابتهاج بنام بولینگ تهران با ده خط بولینگ که به صورت دستی که اصطلاحاً به ایشان PinBoy گفته میشد راه اندازی گردید، که متأسفانه بعد از گذشت بیش از 43 سال هنوز ساختمان بولینگ تهران در حد فاصل میدان کاج و خیابان علامه هنوز به صورت یک ملک متروکه پا برجا می باشد. و بعد از آن در سال 1353 توسط مرحوم علی عبدو در منطقه درب دوم قلهک واقع در خیابان شریعتی و در باشگاه پرسپولیس تعداد 8 خط بولینگ مکانیکی از کمپانی AMF خریداری و نصب گردید و بعد از گذشت یکسال در همان باشگاه سالن بولینگ دیگری با تعداد خطوط 20 لاین کاملاً مکانیکی نصب و راه اندازی گردید که این خود بسیار قابل توجه بود چرا که این سالن در زمان خود بزرگترین سالن بولینگ نصب شده در قاره پهناور آسیا بود که متأسفانه سالن بولینگ مذکور در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1358 دچار حریق گشت و کلیه تجهیزات سالن بولینگ 20 خطه از بین رفت. یکی دیگر از سالن های بولینگ فعال در آن زمان در تهران سالن بولینگ مجموعه رفاهی بانک سپه بود که عملاً فقط جهت استفاده رفاهی پرسنل بانک سپه قرار می گرفت و تعداد خطوط آن 6 خط و ساخت کمپانی AMF بوده و در حال حاضر نیز این سالن بولینگ گاهاً جهت استفاده پرسنل این بانک قرار می گیرد که البته جای تأسف دارد که بعد از گذشت بیش از 30 سال هنوز هیچگونه اصلاح و بروز رسانی بر روی این ماشین آلات جهت استفاده بهتر انجام نگرفته است ، باشگاه بانک سپه واقع در خیابان استاد مطهری نرسیده به خیابان شریعتی می باشد.
در مناطق نفتی هم تعداد چند خطی وجود داشت که فقط مورد استفاده پرسنل شرکت نفت قرار می گرفت. در سال 1367 بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با همت مرحوم مجید رضایی که به عنوان مدیر مالی و ورزشی مجموعه ورزشی پرسپولیس بود سالن بولینگ مجدداً بازگشایی گردید و با همت برخی از پیشکسوتان این ورزش که قبل از انقلاب در این رشته بعنوان مسئول فنی و پرسنل مشغول به کار بودند راه اندازی گردید. در همان سال با پیگیری و همت مرحوم مجید پزنده فدراسیون بولینگ مجدداً پس یک تعطیلی 10 ساله فعالیت خود را آغاز نمود . در سال 1368 اولین مسابقه بولینگ کشوری ( البته فقط در تهران بدلیل عدم وجود سالن بولینگ دیگری در دیگر استانها )با همت آقای جهانشاهی و حضور بیش از 40 نفر از پیشکسوتان آن زمان این ورزش و تعداد محدودی از افراد که جدیداً جذب این ورزش شده بودند برگزار گردید. بعد از این مسابقه، اولین مسابقه انتخابی تیم ملی بولینگ با نظارت فدراسیون بولینگ آن وقت با ریاست مرحوم مجید پزنده و دبیری آقای شهریاری برگزار گردید که تیمی جهت اعزام به مسابقات آسیایی در کشور چین انتخاب گردید. در آن زمان به علت تعطیلی 10 ساله این ورزش و عدم اطلاع ورزشکاران از علم و تکنیک این ورزش و نبود تجهیزات بروز در ایران ، حضور ورزشکاران ما در این مسابقات حاصلی جز حضور مجدد ایران در مسابقات بین المللی و حفظ جایگاه عضویت ایران در کنفدراسیون جهانی را در بر نداشته که این خود نیز حرکتی بزرگ و با ارزش برای جامعه ورزش بولینگ ایران بوده است.
ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ورزش بولینگ دارای جایگاه خوبی در آسیا و جهان بود. در سال 1967 میلادی در مسابقات جهانی کشور آلمان جایگاه سومی جهان را مرحوم استاد کامبیز کیانی ( که یکی از پرافتخارترین ایرانیان بولینگ باز در جهان بودند ) رسید و در سال 1974 میلادی مسابقات جهانی بولینگ در تهران برگزار گردید . از مرحوم استاد کامبیز کیانی بعنوان یک اسطوره در بولینگ ایران نام ببریم . مرحوم کیانی در سالهای حضور خود در عرصه ورزش بولینگ در بسیاری از مسابقات بین المللی حضور پیدا کرده و دارای مقام و رتبه های بسیاری بود و بعنوان اولین ایرانی توانست در مسابقات بولینگ حرفه ای ایالت متحده آمریکا که اختصاصاً به آن PBA می گویند حضور پیدا کند . استاد کیانی در سالهای آخر عمر خود نیز نسبت به آموزش و پرورش افراد مستعد و جوان نیز اقدام نموده و این همان حرکتی بود که بسیاری از پیشکسوتان این ورزش در ایران از انجام آن خوداری ورزیدند . روحش شاد و یادش گرامی باد . در سال 1990 میلادی حضور ایران در مسابقات بین المللی در سطح جهانی و آسیایی پررنگ تر گردید و ایران توانست با حضور سالانه و یا هر 2 سال یکبار جایگاه خود را بعنوان عضو کنفدراسیون آسیایی و جهانی بولینگ محکم تر نماید. از سال 1383 با همت بخش خصوصی و فدراسیون برای آشنایی هر چه بیشتر ایرانیان و بهره برداری ملی از این ورزش شاد و مفرح با توجه به توجیه اقتصادی باشگاههای متعددی تشکیل و فعالیت خود را آغاز نمودند. امروز فدراسیون با همکاری پیشکسوتان و خبرگان این ورزش اقدام به برنامه ریزی جهت اعتلای این ورزش و تحقق آرمانهای ملی به منظور گشترش این ورزش در کشور و بازگشت به مقام و اعتبار سابق در جهان کرده و به سمت نیل به این هدف قدم بر می دارد .